perjantai 17. lokakuuta 2014

Windowsin PowerShellin käyttöliittymän muokkaus Linuxin kaltaiseksi

Tervetuloa nörtteilemään!

Tämä blogi alkaa vähän töksähtäen suoraan asialla, mutta jostainhan se on aloitettava. Blogin ulkoasukin on toistaiseksi karu - pahoittelen. En aio olla kaikissa termeissä kovin tarkka, joten lukekaa suodattaen (kuten otsikko Linuxin kaltainen). Tervetuloa lukemaan!

Windows 8.1, Bash, PSReadLine

Käytän töissä Windows 8.1 -käyttöjärjestelmää ja olen aikaisemmin käyttänyt paljon Linuxia, jossa shellinä on ollut Bash. Jäin kuitenkin kaipaamaan samoja näppäintoimintoja, jotta siirtyminen eri käyttöjärjestelmien välillä olisi helpompaa. Erityisesti kaipasin vanhojen komentojen kunnollista hakua. Tähän löytyikin Githubista PSReadLine-projekti, joka muuttaa komentoriviä muun muassa seuraavasti:
  • Syntaksin väritys
  • Monirivitukea parannettu
  • Bash-tyylinen täydennys ja historiahaku (CTRL-R)
  • Automaattinen historian tallennus ja jakaminen sessioiden välillä
Voit lukea ominaisuuksista lisää  projektin sivulta.

PSReadLine-asennus

Asensin PSReadLinen seuraavasti: 
  1. Asensin ensin PowerShell-päivityksen Windows Management Framework 5.0 Preview September 2014 -paketilla, koska minulla oli ollut ongelmia vanhan PowerShellin kanssa ja tämä ratkaisi ne samalla. 
  2. Sen jälkeen kirjoitin ylläpitäjän oikeuksilla varustetussa PowerShellissä Install-Module PSReadline -komennon ja tein profiilitiedoston profile.ps1 Notepadilla. 
  3. Sitten vaihdoin Windows PowerShell execution policya skriptit sallivaksi: Set-ExecutionPolicy -ExecutionPolicy Unrestricted
  4. Viimeisenä komento Import-Module PSReadLine ja sitten kaikki olikin kunnossa.
Lopputulos näyttää tältä

Näppäinoikotiet

Listaa nykyiset oikotiet: Get-PSReadlineKeyHandler 
Tällä komennolla voit lisätä omia: Set-PSReadlineKeyHandler -Key näppäimen_nimi -Function funktion_nimi

2 kommenttia:

  1. Asennus kuuluu tehdä nykyään PowerShellGallerysta!

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista. Valitettavasti blogin päivitäminen on jäänyt. Kehitys on mennyt eteenpäin ja versionhallintamigraatioihin on jo nykyään parempia työkaluja onneksi.

    VastaaPoista